[2015] Renault Talisman - Następca Laguny
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Bywalec
- Renault: clio
- Silnik: 1.8
-
- Forumowicz
- Renault: Scenic III 2012
- Silnik: 1.6 dCi
Re: [2015] Renault Talisman - Następca Laguny
Nie musi być dokładnie 2.0, chodziło bardziej o zakres mocy, a tutaj akurat 2.0T jest zdolne takie parametry dostarczać już teraz. Ale 1.8 - nawet ciekawiejPiasQ pisze:Jako, że pracują już nad 1.8TCe w mocach 250-300KM do Alpine, wątpię, że 2.0 jeszcze się pojawi...funkoval pisze:Ciekawe, czy doczekam 2.0T ~270KM w takiej Lalce
- PiasQ
- KLUBOWICZ
- Renault: Talisman TCe 200
- Silnik: 1.6T
Z opóźnieniem, ale wrzucam Grandtoura
-
- Moderator
- Renault: Espace 4 lift
- Silnik: 2.0dCi automat
Filmiki o Talisman :
https://www.youtube.com/watch?v=bu0zjEbCy2w
https://www.youtube.com/watch?v=C81ixMbtAlQ
https://www.youtube.com/watch?v=bu0zjEbCy2w
https://www.youtube.com/watch?v=C81ixMbtAlQ
#6 mariusz1500 jestem już z wami od 2008
byłe: opel kadett E 1.3 lpg 89'
Renault 25 2.2 lpg 89' / Renault Megane Classic 1.9dTi 00' / Renault Megane Grandtour 2.0 lpg 04'
obecnie:
Renault Espace IV 2.0dCi 25TH 10'
byłe: opel kadett E 1.3 lpg 89'
Renault 25 2.2 lpg 89' / Renault Megane Classic 1.9dTi 00' / Renault Megane Grandtour 2.0 lpg 04'
obecnie:
Renault Espace IV 2.0dCi 25TH 10'
-
- Forumowicz
- Renault: Safrane PHII
- Silnik: 2.5
- Kontakt:
W sobotę bede mógł coś wiecej powiedzieć na jego temat bo widze że coś ucichło
-
- Bywalec
- Renault: Twingo
- Silnik: TCe90
Wygląda super - sedan nawet lepiej. Podobno już można się zapisywać na jazdę próbną.
- kudlaty
- administrator
- Renault: Clio 4RS R19
- Silnik: M5Mt F3N
- Kontakt:
No mattey, wiem, że jeździłeś. To chwal się teraz!
#7 kudlaty, Sebastian
Clio IV RS200, R19 Chamade, Megane IV ph II
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
- Bartex
- KLUBOWICZ
- Renault: Clio RS
- Silnik: MOCNY
- Kontakt:
Dzisiaj będąc w serwisie dowiedziałem się od znajomego, że mają wypuścić Talismana R.S biturbo o mocy 300KM.
Ma mieć napęd na cztery koła ale oczywiście dostępny będzie tylko w automacie
Ma mieć napęd na cztery koła ale oczywiście dostępny będzie tylko w automacie
- PiasQ
- KLUBOWICZ
Nigdzie nic nie mówią w ogóle o wypuszczeniu Talismana z nowym 1.8TCe, a tu już ktoś wie o wersji R.S.? ... Oczywiście mam nadzieję, że tak będzie, ale poczekajmy
- kudlaty
- administrator
- Renault: Clio 4RS R19
- Silnik: M5Mt F3N
- Kontakt:
Nie mówią o 1.8TCe, a o Alpinie nowej gdzieś mówią w notkach prasowych? Bo na forach już są przecieki
#7 kudlaty, Sebastian
- PiasQ
- KLUBOWICZ
O Alpinie mówią, ale głównie we Francji, bo dla reszty świata nowości od Renault są tylko ciekawostką .
Z resztą:
Pokaż mi jakieś przecieki na forach odnośnie Talismana R.S., które mogą pochodzić od wiarygodnych źródeł ... jak przeglądam co jakiś czas francuskie Planete Renault, to na próżno szukać takich informacji, a na tym portalu jest co najmniej kilka "wtyczek" .
Z resztą:
Pokaż mi jakieś przecieki na forach odnośnie Talismana R.S., które mogą pochodzić od wiarygodnych źródeł ... jak przeglądam co jakiś czas francuskie Planete Renault, to na próżno szukać takich informacji, a na tym portalu jest co najmniej kilka "wtyczek" .
- Bartex
- KLUBOWICZ
- Renault: Clio RS
- Silnik: MOCNY
- Kontakt:
Info dostałem od znajomego sprzedawcy Nie wiem, czy jest potwierdzone, czy nie. Renault i tak planuje poszerzenie gamy Renault R.S. Talisman wydaję się być najlepszą opcją do poszerzenia gamy R.S. Była by kontynuacja Safrane Biturbo
- PiasQ
- KLUBOWICZ
Nie chcę tego negować, bo wg mnie Talisman R.S. byłby świetną propozycją, o ile nie przesadzą ze stylistyką - Talisman prosi się o poważną stylizację, nie ma tu miejsca dla lekko "zabawkowatego" stylu Megane czy Clio R.S.
Jednakże trzeba do tej opcji podejść zdroworozsądkowo i zweryfikować obecny rynek oraz to, co się sprzedawało dotychczas u Francuzów. Talisman ma tutaj trochę odbudować sprzedaż i wizerunek po, nie ukrywajmy, kiepskich wynikach z Laguną III (mimo poprawy jakości), o Vel Satisie czy Samsun...eee Latitude nie wspominając.
Prędzej uwierzę w to, że zdecydują się na taki krok dopiero po 2-3 latach, gdy popyt na standardowego Talismana osiągnie założone cele.
Obym się mylił...
Jednakże trzeba do tej opcji podejść zdroworozsądkowo i zweryfikować obecny rynek oraz to, co się sprzedawało dotychczas u Francuzów. Talisman ma tutaj trochę odbudować sprzedaż i wizerunek po, nie ukrywajmy, kiepskich wynikach z Laguną III (mimo poprawy jakości), o Vel Satisie czy Samsun...eee Latitude nie wspominając.
Prędzej uwierzę w to, że zdecydują się na taki krok dopiero po 2-3 latach, gdy popyt na standardowego Talismana osiągnie założone cele.
Obym się mylił...
-
- Forumowicz
- Renault: Safrane PHII
- Silnik: 2.5
- Kontakt:
kudlaty pisze:No mattey, wiem, że jeździłeś. To chwal się teraz!
A no jeździłem i to wersją intens 1.6 dci bi-Turbo 160KM + edc wrażenia bardzo pozytywne śmiem stwierdzić że wygodniejszy niz safrana.
Jak działa edc wszyscy albo i większość wie że nie wiadomo kiedy zmienia biegi ale jest jeden minus żeby nie było tak kolorowo. A mianowicie kiedy przełączymy na ręczną zmiane biegów to przy zmianie ma lekkie wątpliwości. Fotele wygodne z masażem przynajmniej kierowcy za co w markach premium się sporo dopłaca tak samo jak i grzana kierownica. Środkowa konsola z małym lcd dotykowym co prawda jakoś tak nie wygląda za bardzo mi się np nie podoba. Bagażnik spory jak na sedana i w miarę pakowny. Audio nie testowałem spalania też nie bede miał dzień wolny w robocie to wezmę go na pare godzin na testy to bede wiedział jeszcze wiecej. Nie wiem jak 1.6 Tce ale 160KM w kopciuchu jest wystarczające aby napędzić tą budę. Initiale 1.6 dci kosztuje prawie 160 tyś w sedanie a kombi + 4tyś czyli tyle co superb 190KM z dsg w wersji platinum wiec skodzie klientów nie odbije. Ja juz czekam na kombi i prawdopodobnie pod koniec roku bedzie już mój brawa
- PiasQ
- KLUBOWICZ
Wczoraj miałem okazję przejechać się Talismanem Initiale Paris z silnikiem 1.6dCi 160KM.
Z mojej perspektywy świetne auto, mega wygodne, przepaść w stosunku do Laguny. Mimo trybu sport zawieszenie nadal pracuje zacnie, jazda to sama przyjemność . Niestety w przeciwieństwie do kolegi mattey, ten silnik jest dla mnie zbyt słaby to tego auta (no ale mi już moje 170KM nie wystarcza, więc się nie dziwię ). Poza tym to diesel... nieeee, nie mogę się przekonać. Czekam na możliwość jazdy 1.6TCe 200KM, jak i na pojawienie się kombi - zobaczymy co z tego wyniknie.
Tak czy inaczej, mam wielką nadzieję, że Talisman przyjmie się na rynku i dzięki temu wybór opcji i wyposażeń się uelastyczni. Wielkim minusem obecnie jest to, że 1.6TCe 200KM jest dostępny tylko w Initiale Paris. To samo się ma z fotelami z regulowaną częścią pod uda. Czyli, żeby mieć tylko te dwie dogodności, już z góry trzeba polecieć ok. 150 tys. zł z kieszeni.
Poza tym, cóż, Renault w końcu zaczęło być konkurencyjne po kilku latach bierności. W końcu podstawowe wskazania nawigacji pojawiają się w zegarach i w HUD (bardzo fajna sprawa, ale na początku przeszkadza - trzeba się przyzwyczaić). W końcu multifunkcyjna kierownica jest rzeczywiście multifunkcyjna. Wreszcie mamy do dyspozycji rozbudowane multimedia i aktywne systemy wspomagania kierowcy. I super, że ktoś pomyślał o porządnym miejscu na kubki . Przyciski grzania i wentylacji foteli są nareszcie w normalnym miejscu (ale, żeby nie było tak kolorowo, grzanie kierownicy uciekło w te najgorsze z możliwych miejsc , chociaż dobrze, że w ogóle jest).
Niestety, pod tylko jednym względem mam wrażenie, że nie szybko zauważymy wysyp Talismanów na drogach (przy okazji też wiem, dlaczego i Espace jest nie za wiele). Nie ma rozmowy o jakichkolwiek rabatach, można przyjść i powiedzieć, że Skoda daje nam nowego Superba (przy którym VAG naprawdę się postarał i te auto wreszcie wygląda) w takiej i takiej cenie, a Pan w salonie Renault wzruszy tylko ramionami. Pierwsze "obniżki" najszybciej za rok.
Z mojej perspektywy świetne auto, mega wygodne, przepaść w stosunku do Laguny. Mimo trybu sport zawieszenie nadal pracuje zacnie, jazda to sama przyjemność . Niestety w przeciwieństwie do kolegi mattey, ten silnik jest dla mnie zbyt słaby to tego auta (no ale mi już moje 170KM nie wystarcza, więc się nie dziwię ). Poza tym to diesel... nieeee, nie mogę się przekonać. Czekam na możliwość jazdy 1.6TCe 200KM, jak i na pojawienie się kombi - zobaczymy co z tego wyniknie.
Tak czy inaczej, mam wielką nadzieję, że Talisman przyjmie się na rynku i dzięki temu wybór opcji i wyposażeń się uelastyczni. Wielkim minusem obecnie jest to, że 1.6TCe 200KM jest dostępny tylko w Initiale Paris. To samo się ma z fotelami z regulowaną częścią pod uda. Czyli, żeby mieć tylko te dwie dogodności, już z góry trzeba polecieć ok. 150 tys. zł z kieszeni.
Poza tym, cóż, Renault w końcu zaczęło być konkurencyjne po kilku latach bierności. W końcu podstawowe wskazania nawigacji pojawiają się w zegarach i w HUD (bardzo fajna sprawa, ale na początku przeszkadza - trzeba się przyzwyczaić). W końcu multifunkcyjna kierownica jest rzeczywiście multifunkcyjna. Wreszcie mamy do dyspozycji rozbudowane multimedia i aktywne systemy wspomagania kierowcy. I super, że ktoś pomyślał o porządnym miejscu na kubki . Przyciski grzania i wentylacji foteli są nareszcie w normalnym miejscu (ale, żeby nie było tak kolorowo, grzanie kierownicy uciekło w te najgorsze z możliwych miejsc , chociaż dobrze, że w ogóle jest).
Niestety, pod tylko jednym względem mam wrażenie, że nie szybko zauważymy wysyp Talismanów na drogach (przy okazji też wiem, dlaczego i Espace jest nie za wiele). Nie ma rozmowy o jakichkolwiek rabatach, można przyjść i powiedzieć, że Skoda daje nam nowego Superba (przy którym VAG naprawdę się postarał i te auto wreszcie wygląda) w takiej i takiej cenie, a Pan w salonie Renault wzruszy tylko ramionami. Pierwsze "obniżki" najszybciej za rok.