Na biegu jałowym z silnika dobiega delikatne terkotanie. Terkotanie ustaje po wciśnięciu pedału sprzęgła i wraca po odpuszczeniu sprzęgła.
Co to może być:
1) sprzęgło,
2) skrzynia,
3) jakaś poduszka,
4) jakiś element metalowy?
Piszę na tym forum, ponieważ wóz ma oryginalny silnik Renault 1.6 MPI, 8 valve, 87 koników. Przebieg auta ok. 60 tys.
Niektórzy Koledzy z www.daciaklub.pl mają podobne objawy, ASO Renault zwykle twierdzi, że wady nie ma a tylko "dyskomfort" akustyczny... ASO REnault twierdzi, że ten typ tak ma w co nie chce mi się wierzyć.
[Dacia MCV 07] głośna praca sprzęgła
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Bywalec
- Renault: Dacia MCV
- Silnik: K7M
[Dacia MCV 07] głośna praca sprzęgła
Ostatnio zmieniony środa, 10 lutego 2010, 10:40 przez jan ostrzyca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
Łozysko - zeby je wymienic i tak trzeba cale sprzeglo wyjac. Ja majac ponad 100kkm w 1,5dci sprzeglo robilem bez wymiany lozyska , bo nic mu nie bylo. Pech tylko chcial ze po 3 m-cach skrzynia poszla Skoro wiecej osob ma ten problem - byc moze kosntrukcyjnie tak to jest zrobione ze juz lepiej nie bedzie. Pozostaje czekac, az ktos sie wkurzy, wymontuje sprzeglo i odkryje co jest winne terkotania.
-
- OpiekunGrupy
- Renault: Laguna + Clio
- Silnik: 2.0 dCi + 1.2 D7F
- Kontakt:
-
- Bywalec
-
- OpiekunGrupy
- Renault: Laguna + Clio
- Silnik: 2.0 dCi + 1.2 D7F
- Kontakt:
Wiec jezeli przebieg jest niewielki a dzwiek jest juz od dosyć dawna to moze naprawde "ten typ tak ma". Może warto pomyśleć o inwestycji w wygłuszenie?
Senior PIKUR
Klub Renault 3Miasto Opiekun grupy
Klub Renault 3Miasto Opiekun grupy
- Tomek_SJZ
- Oklejony
- Renault: Scenic i Clio
- Silnik: 1.2 i 1.0
Ja mam podobnie w scenicu 1,4 16V. Ostatnio wymieniałem rozrząd i pasek klinowy z rolkami i mechanik mnie uświadomił że sprzęgło za niedługo będzie do roboty. Ja miałem nadzieje że u mnie ten odgłos wydawała któraś z rolek od paska, a to jednak sprzęgło. U mnie ten odgłos jest już od jakiś 30 kkm i dopóki nie będzie się natężał robić tego nie będę. Obecnie mam przejechane 151 kkm.