Reklama francuskie

[Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Moderator: Grupa Moderatorów

ODPOWIEDZ
Sagan
Bywalec
Bywalec
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 9 września 2019, 19:57
Renault: Megane 1
Silnik: 1.4e

[Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: Sagan » poniedziałek, 9 września 2019, 19:58

Cześć,



do tej pory było wszystko ok, przy włączonych przednich wycieraczkach i wrzuceniu biegu wstecznego włączała się tylna wycieraczka i świeciły się światła cofania. Dziś odebrałem auto od mechanika po wymianie sprzęgła, poinformował mnie, że nie ma świateł cofania, wymienił czujnik biegu wstecznego ale nic to nie pomogło. Pogrzebałem sam tzn. sprawdziłem bezpiecznik który jest odpowiedzialny za właśnie światło cofania i wycieraczkę tylną, bezpiecznik jest ok. Po jego wyjęciu wycieraczka tylna nie działa, po włożeniu działa ale tylko włączona ręcznie, nie włącza się po wrzuceniu wstecznego. Wygląda na to, że samochód nie wie, że wrzucony jest bieg wsteczny. Nie mam jak zajrzeć od spodu, wymacałem ten czujnik, wtyczka jest podpięta, dochodzą do niej dwa przewody. Moje pytania są takie:



1) Czy wtyczka mogła zostać podpięta odwrotnie? Nie wiem czy jest symetryczna czy ma jakieś prowadnice, które uniemożliwiają podłączenie jej odwrotnie. Na pewno jest na dwa piny.



2) Jak dokładnie działa ten czujnik, czy istnieje prawdopodobieństwo, że coś jest niedokładnie złożone i czujnik nie sięga tam gdzie powinien?



3) Czy mechanik mógł w jakiś sposób uszkodzić czujnik podczas wymiany sprzęgła?



4) Próbować coś sprawdzać samemu, jechać do elektryka czy z powrotem do mechanika?



Nie wiem co jeszcze mogło się stać, skoro wymienił czujnik to wsteczny musiał już nie działać, a wcześniej działał... Biegi wchodzą normalnie.

KOLEOS007
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 14 lipca 2016, 09:03
Renault: Koleos
Silnik: 2,0 DCI 173km

Re: [Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: KOLEOS007 » poniedziałek, 9 września 2019, 20:54

Miernik i sprawdź czy czujnik działa, nowy może nie działać. Sprawdź masę od niego. Tam nic innego nie odpowiada za info dla światła czy wycieraczki.
No jest jeszcze przekaźnik :(

Sagan
Bywalec
Bywalec
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 9 września 2019, 19:57
Renault: Megane 1
Silnik: 1.4e

Re: [Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: Sagan » poniedziałek, 9 września 2019, 21:04

Jutro sprawdzę czy światła cofania świecą po spięciu + z - we wtyczce na krótko i sprawdzę oporność czujnika na luzie i na wstecznym biegu. Ciekawi mnie dlaczego poprzedni czujnik teoretycznie przestał dzialac. Czy w skrzyni coś co wciska ten bolec w czujniku mogło się przesunąć przy wymianie sprzęgła?

Awatar użytkownika
patrys4891
Oklejony
Oklejony
Posty: 1949
Rejestracja: wtorek, 26 czerwca 2012, 22:35
Renault: Safrane phII
Silnik: 2,9 V6 24V
Gadu-Gadu: 9152746
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: patrys4891 » wtorek, 10 września 2019, 10:54

Myślę że to może być wina uszkodzonego przewodu lub samej wtyczki.
Ten czunik działa na zasadzie zwarcie i rozwarcie.
Miernik w łapkę, zmierzyć czujnik.
Zrobić zworkę we wtyczce i zobaczyć czy to da efekt.

obliczanie na lukkakatorze

Obrazek

Sagan
Bywalec
Bywalec
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 9 września 2019, 19:57
Renault: Megane 1
Silnik: 1.4e

Re: [Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: Sagan » wtorek, 10 września 2019, 14:26

Po zwarciu + z - światła wsteczne świecą. Czyli uszkodzenie jest na połączeniu wtyczka-czujnik lub uszkodzony jest sam czujnik albo bolec nie jest wciskany ale nie wiem czemu miałoby tak być, wcześniej było ok.

Awatar użytkownika
patrys4891
Oklejony
Oklejony
Posty: 1949
Rejestracja: wtorek, 26 czerwca 2012, 22:35
Renault: Safrane phII
Silnik: 2,9 V6 24V
Gadu-Gadu: 9152746
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Megane Ph1] Brak świateł cofania, nie włącza się tylna wycieraczka po wrzuceniu biegu wstecznego

Post autor: patrys4891 » środa, 11 września 2019, 18:01

Dokładnie tak jak piszesz :)

obliczanie na lukkakatorze

Obrazek

ODPOWIEDZ