Reklama francuskie

[Laguna III 2008] - artefakty na ekranie nawigacji

Moderator: Grupa Moderatorów

ODPOWIEDZ
AlexPopilevych
Bywalec
Bywalec
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 6 lipca 2019, 16:43

[Laguna III 2008] - artefakty na ekranie nawigacji

Post autor: AlexPopilevych » sobota, 6 lipca 2019, 17:02

Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu mam problem z fabryczną nawigacją w swojej Lagunie 3. W pewnym momencie użytkowania na ekranie zaczęły się pojawiać zniekształcenia obrazu oraz nawigacja się zawieszała po wprowadzeniu adresu. Byłem przekonany, że to wina płyty, ponieważ miała sporo zarysowań. Dzisiaj postanowiłem to naprawić. Wgrałem na płytę CD Renault Update cd v32.1 oraz mapy na płytę DVD DL. Podczas wgrywania nowego softu na ekranie był poprawny obraz lecz po zainstalowaniu softu i ponownym uruchomieniu nawigacji już z płytą z mapami artefakty znowu się pojawiły. Te atefakty pojawiają się tylko na początku po uruchomieniu auta, wystaczy przeklikać parę przycisków i wszystko działa jak należy, obraz się poprawia. Wspomnę też, że nawigacja już się nie zawiesza i działa. Co to może być za problem? Zimny lut? Bardzo proszę o pomoc.

Dodaje kilka zdjęć:
piewsze - zero artefaktów podczas instalowania softu.
drugie - po uruchomieniu silnika i włączeniu navi.
trzecie - pojawiające się artefakty.
czwarte - po przeklikaniu pary przycisków wraca do normy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Maciej R21
KLUBOWICZ
KLUBOWICZ
Posty: 958
Rejestracja: środa, 21 maja 2008, 13:51
Renault: 25 V6 Injection
Silnik: Z7W
Gadu-Gadu: 3766878
Lokalizacja: Grudziądz/Pszczyna
Kontakt:

Re: [Laguna III 2008] - artefakty na ekranie nawigacji

Post autor: Maciej R21 » poniedziałek, 8 lipca 2019, 06:36

To może być wszystko. Układ grafiki , pamięć ram itd. Zapewne będzie się to pogarszać z biegiem czasu .
Obrazek

AlexPopilevych
Bywalec
Bywalec
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 6 lipca 2019, 16:43

Re: [Laguna III 2008] - artefakty na ekranie nawigacji

Post autor: AlexPopilevych » czwartek, 15 sierpnia 2019, 12:52

Dziękuję za odpowiedź. Układ grafiki czy pamięć RAM znajduje się w module ekranu? Bo kupiłem identyczny moduł ECRAN A7 i nie dało to efektu.

ODPOWIEDZ