gadzety francuskie

[Captur] Resetuje się komputer

Moderator: Grupa Moderatorów

ODPOWIEDZ
bird4
Bywalec
Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 15:26
Renault: Captur
Silnik: 1.5 dci

[Captur] Resetuje się komputer

Post autor: bird4 » poniedziałek, 3 lipca 2017, 15:30

Kupiłem Renault Capture 1.5 dci z XII 2013 r. Zauważyłem, że komputer pokładowy ciągle się resetuje. Gdy wyświetlam funkcję Distance, to licznik zmienia się od zera do 1 co 0,1 km, po 1 km ponownie wskakuje zero. I tak w kółko. Przez to nie mam wskazań średniej prędlości, średniego zużycia paliwa itd. Licznik przejechanych km działa. Co może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
Eliot
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 93
Rejestracja: poniedziałek, 20 marca 2017, 14:24
Renault: Captur
Silnik: 1,2

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: Eliot » wtorek, 4 lipca 2017, 03:58

Wiem, że resetowanie się licznika było nagminnym problemem w modelu Kia Venga w początkowych egzemplarzach. Miało to około 80% samochodów. Naprawa polegała na gwarancyjnej wizycie w serwisie i 5 minutach pracy w oprogramowaniu komputera. Myślę, że Ty już nie masz gwarancji, więc za te "5 minut" będziesz musiał coś tam zapłacić. Poza tym w serwisie Kii już dokładnie wiedzieli jak to zrobić, bo niemal codziennie ktoś z tym problemem przyjeżdżał - to była taka niegroźna choroba wieku dziecięcego. U Ciebie może to potrwać dłużej, zanim się połapią, co w oprogramowaniu trzeba zrobić. Zatem kłopot to raczej niewielki dla serwisu. Zastrzegam jednak, że napisałem to na doświadczeniu z innej marki. Nie ma pewności, że w Renault jest tak samo.

bird4
Bywalec
Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 15:26
Renault: Captur
Silnik: 1.5 dci

[Captur] Resetuje się komputer

Post autor: bird4 » wtorek, 4 lipca 2017, 15:08

Dzięki za podpowiedź. Skontaktuję się ze znajomym mechanikiem z renówki. Zobaczę co mi powie. Poproszę też o sprawdzenie Clipem

7.08.2017
Byłem na sprawdzeniu Clipem, niestety Clip nic nie dał rady zrobić, nie widział błędu. Mechanik powiedział mi, że w sieci Renault jest program do obsługi deski rozdzielczej i można go przeinstalować. Widocznie były już takie problemy. Umówiony jestem dopiero na 21 sierpnia (kolejka do sieci Renault), wtedy zobaczymy. Dam znać czy pomogło.

muszyna
Bywalec
Bywalec
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 grudnia 2018, 20:11
Renault: Kadjar
Silnik: 1.5 dci

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: muszyna » piątek, 28 czerwca 2019, 19:55

Witam,

mam bardzo podobny problem w Renault Kadjar, po przejechaniu 1 kilometra średnie spalanie, zasięg do tankowania sie zerują. Po zdjęciu klemy wrócił do domyślnego języka i jkiedy już myślałem, że wszystko wróciło do normy to po 4 km znów się zresetował i potem po staremu co 1 kilometr... nie wiem czy jestem w stanie jeszcze samemu to naprawić czy zgłosić się do serwisu Renault?

BlackRaven
Weteran
Weteran
Posty: 862
Rejestracja: poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:41
Renault: Megane
Silnik: 1.6 16V

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: BlackRaven » sobota, 29 czerwca 2019, 05:52

Myślę że to skutek grzebania w liczniku. W zasadzie to przyczyny mogą być 2 posypany soft lub problemy z zasilaniem
Walczymy z raczyskiem na dziś wygrywamy

bird4
Bywalec
Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2017, 15:26
Renault: Captur
Silnik: 1.5 dci

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: bird4 » sobota, 29 czerwca 2019, 11:37

Mnie się wydaje, że to kiepska jakość wykonania elektroniki. Może jakieś zimne luty albo coś podobnego. Niestety reinstalacja softu z sieci Renault się nie powiodła. Chyba kupię na allegro podobny licznik i spróbuję wymienić. Nie są drogie

BlackRaven
Weteran
Weteran
Posty: 862
Rejestracja: poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:41
Renault: Megane
Silnik: 1.6 16V

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: BlackRaven » sobota, 29 czerwca 2019, 20:50

Tu nie chodzi o jakość tylko o cynę UE zakazała cyny z ołowiem a ta była elastyczna Bezołowiowa pęka. Ja naprawiam ołowiową bo mam zapas
Walczymy z raczyskiem na dziś wygrywamy

muszyna
Bywalec
Bywalec
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 grudnia 2018, 20:11
Renault: Kadjar
Silnik: 1.5 dci

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: muszyna » wtorek, 9 lipca 2019, 15:43

dzisiaj byłem w serwisie aso i po kilku próbach stwierdzili, że jedynym rozwiązaniem jest wymiana zegarów...
nowe w aso to koszt ok. 3 tys zł... kupiłbym używke ale w serwisie od razu mnie uprzedził, że nie naprawiają na używanych częściach dostarczonych przez klienta. Sądzicie, że warto pytać w innych serwisach o taką podmianę albo gdzie polecacie to wykonać?

BlackRaven
Weteran
Weteran
Posty: 862
Rejestracja: poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:41
Renault: Megane
Silnik: 1.6 16V

Re: [Captur] Resetuje się komputer

Post autor: BlackRaven » piątek, 12 lipca 2019, 16:42

Znajdź dobrego elektronika samochodowego ogarnie to szybko
Walczymy z raczyskiem na dziś wygrywamy

ODPOWIEDZ